Sunt- og usunt for hunden

Det finnes en del mat hundene ikke bør spise, heller ikke engang smake på. Her har vi satt 65157-425x275-Best_Dog_Foodopp en liten liste med forklaring:

Avokado: frukten, blader og hele avokadoplanten kan inneholde soppgift. Denne giften kalles persin og kan være dødelig for hundene våre, men det er uvisst hvor store doser som er dødelig for hundene. Inntak av avokado kan føre til væskeansamlig i lungene, brystregionen, hjertet, magen og buksyttkjertelen.
Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré og forstyrret åndedrett.

Løk: all slags løk inneholder et stoff kalt thiosulfate, som hvitløk, kepaløk, vårløk, sjalottløk osv. Når hunden får i seg for mye løk, kan dette føre til at det oksygenbærende hemoglobinet i de røde blodcellene brytes ned. Dette kan utvikle seg til blodmangel (anemi). Det tar vanligvis noen dager før de røde blodcellene påvirkes, og da oppstår tegn som bleke slimhinner, apati m.m.
Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré, magesmerter, nedsatt appetitt, depresjon og dehydrering.

Rosiner/druer: ikke bare er de søte og sukkerrike, men de er giftige for hundene våre. Ved inntak av druer/rosiner kan det føre til nyresvikt hos hunden og i verste fall kan den dø. Symptomene oppstår som regel innen 6 timer etter inntak og alltid i løpet av det første døgnet. Vet du at hunden har fått i seg druer/rosiner, kan det være nyttig å få tømt magesekk/tarm.
Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré, nedsatt appetitt, dehydrering, skjelvinger og apati.

Rips: er like giftig for hunden som rosiner, og kan føre til alvorlig nyresvikt.

Brokkoli: Hunder tåler kokt brokkoli, men rå brokkoli kan føre til kraftig diarè.

Sjokolade: inneholder teobromin, som også finnes i kakaobønner, cola og te. Dette er et stoff som er potensielt farlig for flere arter, men forgiftning er vanligst hos hunder. Mørk sjokolade og kakao inneholder mer teobromin enn melkesjokolade, mens hvit sjokolade inneholder ikke teobromin i det hele tatt.
Symptomer oppstår oftest innen fire timer etter inntak, men det kan ta helt opptil 24 timer før de forekommer. Vanlige symptomer er oppkast, brekninger, sikling, diaré, rastløshet, økt tørste eller urinering, feber og rask puls. Påvirkning på respirasjon og hjertet kan også forekomme. I alvorlige tilfeller kan kramper, koma og død inntreffe.

Xylitol: er et sukkeralkohol som smaker søtt og som blir benyttet som et søtningsmiddel og erstatning for sukker i bl.a sukkerfri pastiller og tyggegummi. Xylitol kan føre til svært lavt blodsukker, og store doser kan forårsake leversvikt.
Symptomer på forgiftning er oppkast, slapphet og kollaps.

 

 

 Frukt og grønt som er sunt for hundene: