Hund i sommervarmen

Pass på hunden i varmen!

Dersom du må ta hunden medSommer og forlate den i bilen, så parker i skyggen og ha vinduene åpne, slik at det blir god ventilasjon. Husk at solen flytter seg og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken.

Mange tilfeller av overopphetninger av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på denne faren.

Husk at hund som mennesker, har behov for mer drikke når det er varmt. Skal du ut på en litt lengre tur, bør du alltid ta med en ekstra flaske vann til hunden og en skål den kan drikke av. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker og blir derfor raskt varme. I verste fall kan din firbente venn få heteslag.

Den hyppigste årsaken til alvorlig overopphetning er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Hunder kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen (som avkjøler hunden) blir hemmet.

Tegn på overopphetning:
Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur (normal kroppstemperatur for hund er mellom 37,5 – 39 grader) og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer og i verste fall dø.

Finn bilens eier!
Dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen (tjenesten koster 3 kr per mottatt melding). Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om, og send meldingen til telefonnummer 2282 (Eksempel: REGNR AJ00000). Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800.

Dersom hunden lider synlig og du verken oppnår kontakt med politiet eller Mattilsynet, kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe hunden. Men du må være overbevist om at hunden lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Hva gjør du med en hund som er overopphetet?
Vann er essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Det er viktig at du reagerer raskt og væter hele hunden, enten ved å dusje den med vann, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, (unngå å bruke is) for da kan hunden gå inn i sjokk. Hunden bør kjøles ned til ca. 39 grader. Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved mer alvorlige tilfeller. Hunden kan ha behov for å få tilført væske og andre medisiner.

Kilde: Mattilsynet