Jul i huset

Julen er en tid for mye god, men fet og godt krydret mat, mye kaker og andre søtsaker. Mange tenker at hunden også skal få kose seg litt ekstra i denne høytiden, men dette er ikke mat egnet for våre firbente venner. Vær forsiktig med hva du gir hunden din. De aller fleste hunder er ikke vant med godt krydret og fet julemat, eller salt pinnekjøtt. Dette kan gi ustabil fordøyelse og diaré, store måltider fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen, mens beinbiter kan i verste fall gi tarmskader og forstoppelse.  Vår klare anbefaling er at du gir hunden din vanlig fôr, også i julen! En teskje saus eller kraft fra ribba vil dog ikke skade, men er absolutt ikke nødvendig.

I julen har vi kanskje også mer søtsaker stående fremme på bordet i stua, men dette utgjør ingen fare om du har en hund som du vet ikke stjeler. Mange gode lukter fra julekaker, smultringer, sjokolade, marsipan m.m er fristelser som inneholder sukker. Sukker er ikke egnet for hunder, og spesielt kunstig søtningsstoff som f.eks Xylitol kan være ekstremt farlig da dette har insulinliknende egenskaper på en hund.

Glem heller ikke at flere av de typiske juleplantene er giftige både for mennesker og dyr. Juleroser, julestjerne og amaryllis bør ikke hunder smake på.

Tegnene på at en hund er forgiftet avhenger av hva den har fått i seg. Symptomer  kan være alt fra nedstemthet, slapphet, kvalme og sikling til skjelvinger og kramper. Noen typer forgiftninger vil gi akutte symptomer, mens andre kan komme gradvis over dager til uker. Det er viktig å ta hunden til veterinær umiddelbart hvis man har mistanke om forgiftning eller at hunden har spist noe den ikke burde.

La hunden få kose seg med mat og godteri laget for hund, i moderate mengder.

GOD JUL