Lus

Høsten og tidlig vinter er den vanligste årstiden for lusutbrudd på hund, men det kan også
Lusforekomme andre deler av året, som på våren.

Det første tegnet på hunden kan ha lus, er som regel at den klør og biter seg i pelsen, men det kan være flere årsaker til at hunden klør, så det er viktig at man undersøker hva som ligger til grunn. Dersom hunden din har fått lus vil man som oftest finne små brune «prikker» som beveger seg på huden i pelsen. Hos hunder med lys pels eller lite pels, er lusene lettere å se. Hvor skal man se etter lus? Hoderegionen, nakken, brystet og armhulene er som regel mest utsatt og her kan man lete først om man mistenker at hunden har fått lus. Luseeggene er små beige/hvite og sandkornliknende, de sitter klebet fast på hårene, noe som gjør dem vanskelige å plukke av. Finner du lus, luseegg eller bare har en sterk mistanke, oppsøk en veterinær. Finner de dyr eller egg på hunden, kan de undersøke disse nærmere i mikroskop, for deretter kunne fastslå om det er hundelus. Viser det seg at det er hundelus, vil de foreskrive en resept på lusebehandling.

Behandling:
Behandling av lus er veldig enkel, den består av et «spot on» preparat som dryppes på hundens hud og lusene dør i løpet av kort tid. Oppdager du lus på din hund, ikke la den få hilse/leke med andre hunder pga stor smittefare. Etter behandling med «spot on» preparat har hunden «karantene» minst 48 timer før den igjen kan hilse/leke med andre hunder.

Dersom din hund får lus har den høyst sannsynlig blitt smittet av en annen hund. Ta gjerne kontakt med eierne til de hundene du vet at hunden din har vært i kontakt med den siste tiden, slik at de også kan sjekke sin hund. Dette har stor medvirkning til å begrense utbrudd av lus. I tillegg må du vaske alle tepper/liggeunderlag til hunden på minst 60 grader, samt støvsuge/vaske gulvene. Har man tepper e.l som ikke kan vaskes på så høy temperatur, kan man legge det i fryseren i ca 48 timer og riste/banke det godt ute etterpå.

En viktig ting å merke seg, selv om man gjerne begynner å klø av ordet lus, er at hundelus (blodlus) ikke smitter over til mennesker.