Valpens utvikling

En valp er igjennom mange faser, både før og etter at den kommer til sitt nye hjem. De første toValpens_utvikling ukene i valpens liv er det viktig at den spiser og holder seg varm, og det gjør den sammen med tispen og søsknene sine. Dersom valpene ligger hver for seg, en og en spredt rundt i valpekassen, er det for varmt i rommet. Ved at de ligger inntil hverandre eller i klynge øker kontakten. Valpens sanser er bare delvis utviklet i dette tidsrommet, de kan ikke se eller høre, men de reagerer på varme, kulde og lukt. Valpene bør løftes minst mulig, kun når de skal veies, da en valp som løftes mye i denne tiden vil oppleve det som om noen setter deg i en berg og dalbane i mørket med bind for øynene.

Når valpen er mellom 2-3 uker begynner den å se og høre, den prøver seg på å stå, gå og bevege seg. Den er mer mottakelig for tispens sinnsstemning, både når det gjelder kontakt, redsel, agressivitet og uro.

Ved ca 3 ukers alder skjer en forandring, valpen er nå nysgjerrig og søker kontakt. Denne tiden kalles gjerne «pregningsperioden». Det er fra nå valpen kan møte andre hunder, og komme i kontakt med mennesker. I denne perioden, 3-5 ukers alder begynner også valpene å leke med hverandre, men de kan også være på vakt og bli lett redde. Valpene bør ikke utsettes for høye lyder og voldsomme bevegelser. Nærkontakt med en og en valp, samt tilvenning av å bli håndtert (ta på labber, klippe klør, lukte i ører m.m) bidrar til å trygge valpen i kontakt med mennesker.

Når valpen er mellom 6-8 uker øker interessen for lukter. Den begynner å spise fast føde (bløtt tørrfôr), og får sin første helsesjekk. Nå kan valpen få bruke luktesansen og søke etter godbiter. Valpen oppdager også leker, det å løpe etter og holde fast. I denne fasen øker interessen for å undersøke, og den tusler gjerne avsted på egenhånd. Ved 7-ukers alder er valpens hjerne utviklet såpass at målrettet innlæring kan starte.

I 8-ukers alder er den tiden da valpen får nytt hjem. Den skal tilpasse seg nye omgivelser, nye mennesker og nye hunder. Det er viktig at de første opplevelsene til valpen blir positive. Bruk de første to ukene til å gjøre valpen trygg i sine nye omgivelser, la den undersøke og bli kjent. Deretter kan det være lurt å begynne på et valpekurs. Her vil valpen få kontakt med andre valper i forskjellig alder, og du vil lære mye om valpens videre utvikling.

Husk at valpen din skal vaksineres ved 12-ukers alder, og deretter ca èn gang pr år.  Om valpen er vaksinert ved 8-ukers alder, brytes vaksinen ned av immunstoffene valpen har fått fra tispa. Valpen må vaksineres igjen ved 12-ukers alder for full effekt.

Alle valper bør være hos mor til de er minst 2 måneder gamle, og ha gjennomgått ormekur og helsesjekk. En seriøs oppdretter leverer valpene med helseattest og kontrakt.